Видове обяви за недвижим имот

Колко вида обяви за недвижимо имущество познавате? Какви разновидности сте срещали на пазара за имоти?
В нашата платформата за недвижими имоти "Купи/Наеми" предлагаме 4 типа:

  • Продажба на имот
  • Отдаване на имот под наем
  • Търся да закупя имот
  • Търся да наема имот
Първите две от тях са наистина популярни и широко използвани и можете да ги видите почти навсякъде в 99% от времето. Без значение дали става въпрос за платформа за недвижими имоти, социална мрежа или сайт на агенция за имоти, предлагането на имот е това, което всички ще ви предложат като съдържание. Много рядко и то най-често в групите на Фейсбук, можете да забележите обяви, които изразяват желанието на определно лице да закупи или наеме даден вид имот. Нашият екип смята, че всички обяви имат своята важност за постигането на крайната цел. Но нека първо разгледаме типовете обяви една по една.

Обява за продажба на имот

Както е видно и от името, този тип обяви презентират имоти, предложени за продажба. Авторът на обявата може да е собственик на имота или брокер, който да спомага с опита си сделката да бъде приключена. Собствениците могат да бъдат физически лица, които продават свой собствен имот или представители на фирма, която притежава имоти (например банка или инвестиционна компания).
Брокерите, публикуващи подобен тип обяви, почти винаги работят за дадена агенция. В нашата платформа сме осигурили удобството, когато брокер желае да предложи собствен имот, като частно лице, да премахне комисионната от сделката. Да не забравяме, че и агентите на недвижими имоти са хора и понякога могат да изпаднат в ситуация на частно лице, предлагайки лично жилище за продажба.
Не е изключено брокер да упражнява и свободна професия и да не работи за агенция, но в опита ни до сега не сме срещали подобен тип медиатори. Все пак сайтът ни предлага и подобен тип опция при регистрация на акаунт.

Обявите за продажба на имот предлагат множество снимки и описание на имота, местоположение. В допълнение авторът може да спомене интересни точки около имота: пазар, хипермаркет, болница, детски градини, спирки на градски транспорт, метростанции, с които да направи имота по-атрактивен.

Обява за отдаване на имот под наем

Също като при предният тип обяви и тук можете да се запознаете с имота, който ви предлагат да наемете по негови снимки и описание. Понякога в допълнителната информация авторите прилагат и своите изисквания към наемателя. Например: да не живеят с домашен любимец; наемателят да е жена (или пък семейство). Случва се да се поставят и по-нестандартни изисквания, например предплащане в аванс на 2 или 3 наема.
Останалата информация и структура на обявата наподобява изключително много на обявата за продажба на имот.

Обява от купувач

Този тип обяви се публикуват от хора, които искат да закупят имот за себе си или от брокери, които търсят имот за свои клиенти. Обявата е поредица от критерии, които авторът е изредил и се отнасят за имота, който желае да закупи. От приблизителна цена, локация и тип на имота, та до желани етажи (при апартаменти) или наличие на голям двор (за къщи). Нашата платформа предлага и поле, където в свободен текст можете да изложите своите специфични желания към търсения имот.

Знаете ли на кое прилича много този тип обява?

На процеса на търсене на имот сред предложните за продажба.

Когато филтрирате обявите в търсачката на сайта, вие всъщност излагате своите критерии за желан имот. Но го правите поверително - никой от собствениците на имот не разбира какво търсите! Механизма на сайта филтрира обявите за вас и ви ги предоставя, но нито един продавач или брокер не разбира какво желаете да закупите.
От друга страна, когато публикувате обява за закупуване на имот, вие излагате вашите критерии публично и по този начин тази информация може да стигне до собственик на точно такъв имот, какъвто вие търсите.
И да ви потърси с предложение!
За това смятаме, че този тип обяви са също толкова важни, колкото и обявите, които предлагат имот за продажба. Все пак приключването на успешна сделка е двустранен процес и понякога разковничето се крие там, където не го търсим.

Обява от наемател

Последният тип от разглежданите обяви е тази, която се публикува от потенциални наематели. Или от брокери, които търсят да наемат имот за свой клиент. Единственото, по което този тип обява се различава от обявата от купувач е, че в нея е предоставено поле, в което автора може да сподели повече информация за себе си. За разлика от сделките за продажба, където продавачите рядко се интересуват, на кого продават имота си, стига сделката да бъде приключена, при наемите това не е съвсем така. Често сме свидетели на изисквания от страна на хазяите: "стая за само момиче", "квартира за семейство" и т.н. За това и сме предоставили възможност, ако желае, авторът да сподели няколко думи за себе си, които биха направили профилът му по-атрактивен пред хазяите, които биха разглеждали обявата му.

Обобщение

Както споменахме по-рано, обавите тип "Търся имот" (за наем или покупка), не са много популярни, защото е прието схващането, че продуктът трябва да се изложи и клиентът трябва да си избира. Както в магазина.
Смятаме, че това е погрешно, защото двете страни в сделката са равнопоставени и всяка една страна предлага равностоен продукт на другата. Имот за пари, пари за имот. Парите на купувача(наемателя) са не по-маловажен продукт за собственика (хазяина), отколкото неговият имот е за другата страна. Разбира се, понякога има моменти, когато има недостиг на имоти на пазара, но понякога и такива, когато има презадоволяване. Но за да се приведе една сделка до края и двете страни са еднакво важни. За това и нашата платформа желае да поправи тази грешна тенденция, като предлага обяви от купувач и наемател наравно с популярните обяви за квартири и продажба на недвижимо имущество.
За нас, както и за нашите потребители, без значение дали са страни по сделката или брокери, е важно сделката да бъде приключена успешно и всички страни да са доволни. За това и предлагаме голям набор от инструменти, който да спомогне това да се случи по морален и честен начин.