Ретроспекция: какво се случи с "Купи/Наеми" през изминалата 2021 година

Въпреки, че 2021 година е част от пандемичният период, обхванал целият свят, блокирал множество бизнеси и инициативи, ние от "Купи/Наеми" можем спокойно да кажем, че това беше най-успешната ни година до този момент от съществуването на платформата за недвижими имоти. Бихме могли да я обобщим с една дума: РАСТЕЖ! И то какъв...!

Какво точно се случи?
През изминалите 12 месеца на 2021-а, успяхме да създадем някои изключително ползотворни партньорства, открихме по-добър ритъм и стратегия в презентирането на услугите си, имплементирахме важни функционалности на сайта и както ще видите малко по-късно, резултатите не закъсняха. И това е едва началото! Верни на мотото "Остани гладен за успехи", нашият екип успя да подобри значително представянето си пред българските потребители и с това да даде заявка за сериозно позициониране на картата на българските технологични компании, предлагащи услуги в сферата на недвижимите имоти. Без да губим повече време в излишни уводи, нека ви запознаем с представянето ни през 2021 година.

Функционалности: настигане на нормалното и адаптирани иновации

В повечето браншове има норма, което се счита за задължително постижение и създава стандарт, по който бизнесите да се равняват. Например: в ресторантите е хубаво да има високо ниво на хигиена, вкусна храна и добро обслужване. Тези три изисквания създават стандарт (към ресторантьорите), изпълнението под който трудно може да се нарече "качествено". За това и повечето бизнеси гледат поне да достигнат летвата, която техният бранш негласно е приел за нещо нормално. А след това можеш или да ги подобриш, или да предложиш някакъв друг продукт или услуга, който конкуренцията няма и да оставиш своят уникален отпечатък на пазара. В сферата на платформите за недвижими имоти също е така. И ако верификацията на достоверна информация все още е наболял проблем за всички (въпреки че ние предлагаме няколко решения по въпроса), то неща като: интуитивен дизайн, добра търсачка и достоверна статистика все още се считат за един добър норматив, която всяка платформа е хубаво да покрие.
Можем спокойно да кажем, че екипът ни се справи много добре в тази насока и дори надградихме върху изградените функционалности като предложихме и няколко нови идеи, за да решим няколко стари проблема. Какво все пак дадохме на потребителите си?

Статистика за предложените имоти за продажба/наем

Един от новите ни раздели на платформата е "Статистика". Линк към него може да забележите в главното ни меню. В този раздел, екипът ни ще се стреми да показва диаграми с данни, които биха били полезни на потребителите ни. Да могат се ориентират, в какво състояние е пазарът на имоти в България. Какво се търси и предлага и на каква цена. За момента показваме "Какво се предлага на пазара - данни, базиращи се на обявите, публикувани на нашата платформа". Предлагаме ви и опцията да сравните до 6 различни графики на една диаграма.
Например: каква е цената на двустайните апартаменти в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.

Подобен инструмент може да ви е полезен при избирането на местоположение за закупуване на имот с цел инвестиция, сравнение на цените на различните видове имоти или просто да ви покаже какъв е тренда им.
Скоро планираме да добавим и друг вид статистика, която може също да бъде изключително полезна за вашата информираност.

Създаване на акаунт с 1 клик

Създаването на акаунт на сайта ни отнема не повече от 2 минути. Но както всички знаем, модерното ежедневие е забързано и никой няма цели 2 минути за губене. Затова и решихме да приложим добрия стар подход с акаунтите от социалните мрежи. Ако имате акаунт във Фейсбук или Гугъл, вече можете да ги използвате, за да влезнете в нашата система. По този начин ще използвате сайта с личния си профил, а не анонимно.

Добре, ще кажете, за какво ми е да ползвам сайта с профила си? Защо пък да не го ползвам анонимно?
За повечето платформи е жизнено важно да следят за реда и наложените правила, а пък както знаем най-често нередности се правят от хора, които се крият зад анонимността си в интернет. "Купи/Наеми" е платформа, която иска да ограничи непочтените практики, използвани в бранша, и заради това трябва да знаем кой публикува обявите. Регистрираните потребители ни помагат да подобрим и следенето на статистика, за която споменахме по-горе. Търсенето и предлагането на имоти става по-лесно и също така подобрява и нашите услуги.
За тази цел сме изготвили и редица ограничения, които да стимулират потребителите да влизат с акаунтите си, когато ползват платформата ни.

Ограничение при ползването на сайта анонимно

Както вече уточнихме, ползването на сайта с личният ви акаунт е от голяма полза за вас, за другите потребители, за нас като модератори на данните, с една дума- за почти всички в нашата екосистема. Разбира се, ако желаете, можете да ползвате сайта ни и без да сте влезнали с акаунта си, но тогава ще бъдете ограничени да виждате само 25% от обявите при търсенето на даден имот. А всеки се стреми към 100%, нали?

Можете да използвате бързото регистриране с акаунти от Фейсбук или Гугъл и ще премахнете част от ограниченията за няколко секунди.
"Купи/Наеми" налага още няколко ограничения, едното от които е за потребители, които не са настроили акаунта си - т.е. не са уточнили дали са посредници в сделката или са страна по сделката (търсещи или предлагащи имот), като физически лица ли ползват сайта или са представители на фирма. При условие, че не сте настроили акаунта си, няма да може да виждате 15% от резултатите при търсенето. Също така няма да можете да публикувате обяви или да посетите профила си.
Другото подобно ограничение се налага на потребители, които не са предоставили телефонен номер в акаунта си. То им орязва резултатите с още 10%.

Сигнализирайте за нередност

Под "нередност" всъщност екипът ни визира непочтените практики, които се ползват от определен брой потребители: публикуване на фалшиви обяви, използването на фалшиви профили, публикуване на подвеждащи данни и подобни измамни схеми. Вече можете да сигнализирате за тези, а и за други неприятности, на които евентуално се натъкнете. Екипът ни ще реагира при първа възможност. А ако сте регистриран потребител и сигнализирате за нередност, има възможност да получите и обратна връзка, свързана със сигналът ви.

Дайте обратна връзка на автора на обявата

Освен формата за сигнализиране за нередности, сайтът ни предлага нещо, което другите платформи за недвижими имоти в България нямат - форма за обратна връзка! Ако желаете да споделите мнението си за дадена обява: например дали цената на имота е висока, или локацията му е атрактивна, или данните в обявата са оскъдни, вече ви предлагаме функционалност за това. Във всяка обява можете да дадете мнението си за имота, споменат в нея, или пък за самата обява. Тези мнения ще бъдат изпратени на автора на обявата, за да може той евентуално да се съобрази с тях.
Вече няма нужда да си чешете пръстите с коментари от рода: "Познавате ли парите", "Това да не е дворец" или "За тия пари мога да си купя къща в Рим". Просто маркирате опцията "Цената е висока" и изпращате мнението си на автора на обявата. Определено би имало много по-голям ефект от демонстрирането на недоволство в социалните мрежи! Не забравяйте, че живеем в свят на пазарна икономика и всеки може да определя колко струва имота му. Отсрещната страна също има своя гледна точка и е редно да дебатирате като споделяте вижданията си за цената.

Препоръчайте или се оплачете от брокер

Чували сте за книгите за "Похвали и оплаквания", в която се описва дали сте доволни от обслужването, нали? Е, сега ние ви предлагаме тяхната дигитална версия, за да оцените услугите на вашия брокер. Вече можете да оставите оценка за обслужването му и да напишете коментар, дали сте доволни или не. Отново, можем да кажем почти сигурно, единствената подобна функционалност, която друга платформа няма да ви предложи.

Така можем да определим кои са истинските професионалисти и да се насочим към техните услуги, защото те предлагат качествено обслужване. Брокери, които доставят истинска стойност и се грижат за клиентите си!

Резултати

Както виждате, екипът на "Купи/Неми" не си губи времето! След всички подобрения и нововъведения, очаквахме и нови по-високи резултати, в контекста на по-голяма посещаемост и активност при публикуването на обявите. Резултатите надминаха очакванията ни и към края на 2021 година вече имахме огромен ръст от новорегистрирани потребители, публикувани обяви и значително повече ползваемост на платформата. Но подобни твърдения най-добре се показват с конкретни данни. Представяме ви няколко диаграми за развитието ни през изминалата година.

Ако сравним началото на 2021 и краят й, се забелязва осезаем ръст на:

  • регистрираните потребители - 115%;
  • посещенията на сайта - 158%;
  • активните обяви - 3600% !!! ;

В заключение можем да изкажем благодарности на целият екип на "Купи/Наеми" за добре свършената работа и резултатите, които успя да постигне. Надяваме се нашите успехи да бъдат и ваши успехи и да постигнете целите си, бидейки наши потребители. Пожелаваме успех на всички и гледаме напред към новата година и към предизвикателствата, които ни очакват!
Бъдете здрави!