Апартамент под наем: как да го изберем и за какво да внимаваме?

Да намерим квартира се оказва една нелека задача.
Екипът ни има опит с имотите и знаем, колко е важно за всеки да успее да намери идеалното място, отговарящо на всички негови изисквания. Място, което да превърне в свой дом. Понякога си мислим, че можем да изберем много лесно и бързо апартамент под наем, без услугите на брокер, за да спестим пари. И това е напълно нормално, няма по-сладко от това сам да откриеш и обзаведеш домът на мечтите си.
Но, не бива да подценяваме и опита на брокера и неговото безпристрастно мнение.
Брокерът може да ви спести много време, защото ще уговори удобен час за вас и ще бъде точен, така че да не разбърквате графика си и да не отсъствате от работа или учебни занятия. Все пак, времето е пари, както знаем.
Брокерът ще се погрижи да правите оглед само на имоти, които са наистина подходящи за вашите нужди. Със сигурност той може да ви консултира експертно и ще ви зададе толкова много въпроси, колкото не сте и предполагали.
Черпейки опит от професионалистите в бранша,"Купи/Наеми" също се старае да удовлетвори всички изисквания, както на наемателя, така и на наемодателя, тъй като освен да се открие подходящия апартамент под наем, важно е и какви са хазяите. Все пак ще общувате с тях и е важно да имате едни нормални и добри отношения.
Ако все пак сте решили да наемете апартамент без посредник и имате време и желание, можете да си спестите таксата и да потърсите сами така мечтания дом.
В тази статия ще ви обърнем внимание на няколко ключови фактора, които да имате предвид преди да наемете квартира и първият от тях е:

Как да изберем апартамент под наем?

Понякога това може да е сложна задача, особено за човек, който не се е сблъсквал с това никога досега. Затова е важно на първо място да изясните за себе си какъв точно апартамент търсите да наемете.

Местоположение
Ако е по-близо да централната част на града ще е с по-висок наем. Но дали ви е нужно жилище с точно такова разположение или ще е по-удачно да е в краен квартал. Със сигурност, ако имате деца би било много по-удобно то да е близо да градината или училището, или пък работата ви. Все пак преценете дали е по-добре за вас да живеете близо до работа и да плащате по-висок наем или ще е по-удачно да пътувате повече и да плащате по-нисък наем.

Квадратура
Помислете добре и за размерите на апартамента. Имате ли домашни любимци, с какво разпределение желаете да бъде. И дали не е по-добре да имате малък, но функционален апартамент под наем, който да използвате на 100%, отколкото по-голям и с разположение, което не ви допада.

Етаж
Добре е също да помислите на кой етаж желаете да се намира. На първият етаж е малко опасно, тъй като е най-лесно достъпен от крадци, както и уязвим от наводнения, но пък предимството му е, че няма да сте зависим от асансьора и бързо ще се прибирате у дома. Плюсът на апартаментите на първия етаж е, че са с малко по-нисък наем от тези на по-горни етажи, така че го имайте предвид при определяне на бюджета си.
Ако пък се намира на последният етаж покривът винаги може да ви изненада и разбира се майсторите, които ще дойдат да го оправят може да се наложи да ползват точно вашият апартамент за достъп и да нарушат плановете ви за деня. Плюсът на мансардата е, че над вас са само небето и звездите, без тропане и шум от съседи.

Изложение
Друг критерий, за който да помислите при избора си на апартамент под наем е неговото изложение. Това разбира се е само препоръчително, тъй като, ако имате прекалено много изисквания, може да ви отнеме много време да го откриете. Ако времето ви притиска, тогава следва да преразгледате критериите си. От друга страна, изложението на апартамента може да ви спести част от сметките за отопление през зимата, както и за охлаждане през лятото.

Вид строителство
Разбира се, винаги при търсене на квартира изниква и въпросът: ново или старо строителство да бъде. За някои хора новото строителство е по-добро, защото има съвременна архитектура, жилищата отговарят на новите изисквания, изградено е от качествени материали. Общите състояния на апартаментите са в повечето случаи по-добри, в тях по принцип живеят по-често млади хора. И не на последно място въпросите с общите части са уредени и имат осигурен професионален домоуправител, както и професионална почистваща фирма. Все пак важно е освен да имаш уютен дом, блокът да има приветливи общи части.
Има хора, които предпочитат квартирата им да бъде старо строителство, тъй като в тяхната архитектура намират повече удобство. Повечето стари блокове са ниски и с по-малко съседи, с по-малко общи части и по-обширни апартаменти. Това са все неща, които не заслужават да бъдат пренебрегвани при избора на апартамент под наем.
Определете си бюджет, който е съобразен спрямо вашите доходи и изискванията към търсения имот.
Все пак може да се наложи да се направи компромис. С кое от двете сте готови да направите компромис? Дали си заслужава да увеличите разхода си за наем или ще предпочетете да направите компромис с комфорта си. Всеки наемател избира спрямо собствените си критерии и нужди към момента.

За какво да внимаваме когато търсим апартамент под наем?

На първо място се пазете от псевдо-наемодатели. Естествено е, че щом наемодателя ви пуска в апартамента си на оглед, той е негова собственост, но има вероятност да няма намерение да ви го отдаде под наем. Затова не давайте капаро без да имате документи за това. Съществуват не малко случаи, в които наематели дават капаро и после не откриват наемодателя, за да вземат своя апартамент под наем. Затова бъдете изключително внимателни и не се предоверявайте „на сляпо“.
Друга възможна схема са така наречените „фалшиви“ обяви. Те са свързани с обява на несъществуващ имот, отдаван под наем на много ниска цена. Така вие се свързвате за оглед и агенцията взема вашите лични данни и ви вкарва в тяхната база данни. Всъщност няма такъв апартамент под наем, но те могат да ви предложат други на доста по-висока цена. Някои хора се подлъгват и така наемат неизгодно своето жилище.
Разбира се, когато правите оглед без брокер вие трябва да бъдете много наблюдателни. На първо място се огледайте за течове в апартамента, които може да бъдат прикрити. Възможно е наемодателя също да не е обърнал внимание, но това може да ви донесе неочакван дискомфорт и доста негативи.
И всъщност е добре да внимавате изключително много на какви обяви попадате. Все пак, както споменахме, вашето време е пари! А има много обяви, в които са представени едни апартаменти и когато отидете на оглед, се оказва, че снимките на имота, които сте гледали, нямат нищо общо с действителността. И вие сте изгубили времето си, най-вероятно дори отсъствате от работното си място, за да отидете на оглед.
Най-простата схема, за да не попаднете в този капан, може да бъде формулирана така „Ако е прекалено хубаво, за да бъде истина, то най-вероятно НЕ Е !“

Подводните камъни при договорите за наем?

Всеки наемател се пита трябва ли да се сключва договор за наем. Да, добре е да се сключи такъв договор - това е двустранен документ, в който са описани правата и задълженията и на двете страни. На първо място със сключването на договора за наем вие си гарантирате пребиваването в него необезпокоявани. В договорът има клауза, че наемодателят може да ви посещава един път в месеца, за да провери имота си. Естествено, ако има нужда да ви дойде „на гости“, трябва изрично да ви е уведомил. Все пак това е вашият дом в момента (за който си плащате) и е добре да живеете спокойно в него.
Също така в договорът за наем е упоменато, че наемодателят е длъжен да се държи уважително с вас и да спазва добрия тон. Разбира се, че не е желателно да се стига до спорове, но ако все пак се случи, това ще е уредено във вашият договор.
Освен това в документа би трябвало да е упоменато, че наемодателят е длъжен да се грижи за имота си и ако апартамента под наем има нужда от ремонт, той е длъжен да го извърши.
И не на последно място, в трябва е записано, че наемодателят няма право да ви изгони от жилището без предизвестие от един месец. Това ви гарантира спокойствието, че ще имате време и възможност да си намерите друга квартира, ако се наложи.
Нашият съвет от "Купи/Наеми" е винаги да сключвате договор за апартамент под наем, тъй като ще имате сигурност и прозрачност във взаимоотношенията с наемодателите, а това никога не е излишно, нали?
В допълнение: можете да си направите и приемо-предавателен протокол, с който да опишете първоначалното състояние на наетия имот. Така си гарантирате, че след известно време, наемодателят няма да си измисли проблем с жилището или евентуални липси, които да държи да му възстановите.

Къде? В София или в провинцията?

Напоследък се забелязва отлив при наемането на жилища в София. Това е така, тъй като наемателите търсят спокойствието на провинцията.
Другият фактор, който не е за пренебрегване е значително по-ниската цена. Друг е въпросът, че пътуването от провинцията до работното място, понякога може да бъде голямо изпитание и да ви накара да съжалите за спестените пари.
Ако изберете да сте под наем в София пък, ще живеете в забързаното ежедневие на столицата, но ще сте по-близо до работното си място и ще имате по-голям шанс да избегнете трафика.
Когато търсите своята квартира, е добре да проверите всички възможни варианти. Все пак не всичко е пари - най-важно да се чувствате комфортно в своя апартамент под наем.

Какви са наемите в София и какви са в провинцията?

Всеки, който търси имот под наем, си задава въпроса: каква е цената. За съжаление на този въпрос няма еднозначен отговор. В зависимост от квартала, големината и обзавеждането на апартамента се сформира и наемът му. Така например обзаведен едностаен апартамент под наем в София в централен район можете да варира на цени от 200 до 350 евро. А същият апартамент в краен квартал, можете да откриете на цени от около 150 евро.
Ако решите да наемете имот в градовете около София, можете за около 200 евро да наемете двустаен обзаведен апартамент.
Наемането на апартамент не е толкова лесно, колкото изглежда. Затова ви съветваме да обмислите и прецените много добре какво точно търсите и най-важното, бъдете наблюдателни. Не правете емоционални решения, защото понякога те не са най-правилните.